SAT一月速成(第一天)

Day 1

阅读

先介绍整体的做题思路, 再做专题

做题 阅读65分钟 留2-5分钟涂卡

每篇12min最长,最好控制在10min。太短很有可能是想当然做出来的或者掉进陷阱里,太长做不完,还需要时间机读。当然对于时间的把控需要练习,但从最初就要有时间观念

  1. 读题,找关键词。如:人名(科学家,历史人物,主人公,主人公的奶奶…只要是首字母大写的都要圈出来);科学类题目下划线画出实验的概括内容 这些词句心中大概有个印象,在读原文时好更有目的地读
  2. 读原文。找到在题目中划出的词句,同样画出来 ,重点读附近内容
    在阅读时非常容易走神怎么办?

    1. 尝试刺激自己,让自己觉得文中讲的事非常有意思(至少我是这么办的)
    2. 进行积极的阅读,而不是被动的。在每一段进行内心的总结,如果有总起总结句的划出

其实sat的文章非常中规中矩:小说没有出现过意识流这样打死都读不懂的形式,基本上都是一个简短的小故事或一段主人公的内心独白,情节简单,基本可以概括;科学文章更是如此,虽然你可能不知道这件事(当然大部分都有耳闻,天体啊,地质啊,一个生物新发现啊),但是完全可以做出题,可以进行逐段概括,一个小例子:先提出一个原来的想法(1-2段),接着一个科学家某某做了这样一个实验推翻这个想法(2-7段),最后被某某质疑(8-9段)。虽然很长,但都有规律可循,在练习中争取当时就看出文章结构,不可以的话做完后进行分段概括。

第一天就来做一个完整五篇的实验,感受一下

错的多没关系,注意:1.时间 2.划线 3.画不认识的词,必须之后查出来,背下来,做多题发现题中不认识的词很多都是重复的,背下来很有用


Level3

The following passage is adapted from Patrick Waddington, The Street That Got Mislaid, ©Patrick Waddington, 1954.

Marc Girondin had worked in the filing section of the city 
hall's engineering department for so long that the city was 
laid out in his mind like a map, full of names and places, 
intersecting streets and streets that led nowhere, blind alleys 
and winding lanes.
In all Montreal no one possessed such knowledge; a dozen 
policemen and taxi drivers together could not rival him. That 
is not to say that he actually knew the streets whose names he 
could recite like a series of incantations, for he did little 
walking. He knew simply of their existence, where they 
were, and in what relation they stood to others.
But it was enough to make him a specialist. He was 
undisputed expert of the filing cabinets where all the 
particulars of all the streets from Abbott to Zotique were 
indexed, back, forward and across. Those aristocrats, the 
engineers, the inspectors of water mains and the like, all 
came to him when they wanted some little particular, some 
detail, in a hurry. They might despise him as a lowly clerk, 
but they needed him all the same.
Marc much preferred his office, despite the profound lack 
of excitement of his work, to his room on Oven Street 
(running north and south from Sherbrooke East to St. 
Catherine), where his neighbors were noisy and sometimes 
violent, and his landlady consistently so. He tried to explain 
the meaning of his existence once to a fellow tenant, Louis, 
but without much success. Louis, when he got the drift, was 
apt to sneer.
"So Craig latches on to Bleury and Bleury gets to be Park, 
so who cares? Why the excitement?"
"I will show you," said Marc. "Tell me, first, where you 
live."
"Are you crazy? Here on Oven Street. Where else?"
"How do you know?"
"How do I know? I'm here, ain't I? I pay my rent, don't I? I 
get my mail here, don't I?"
Marc shook his head patiently.
"None of that is evidence," he said. "You live here on 
Oven Street because it says so in my filing cabinet at city 
hall. The post office sends you mail because my card index 
tells it to. If my cards didn't say so, you wouldn't exist and 
Oven Street wouldn't either. That, my friend, is the triumph 
of bureaucracy."
Louis walked away in disgust. "Try telling that to the 
landlady," he muttered.
So Marc continued on his undistinguished career, his 
fortieth birthday came and went without remark, day after 
day passed uneventfully. A street was renamed, another 
constructed, a third widened; it all went carefully into the 
files, back, forward and across.
And then something happened that filled him with 
amazement, shocked him beyond measure, and made the 
world of the filing cabinets tremble to their steel bases.
One August afternoon, opening a drawer to its fullest 
extent, he felt something catch. Exploring farther, he 
discovered a card stuck at the back between the top and 
bottom. He drew it out and found it to be an old index card, 
dirty and torn, but still perfectly decipherable. It was labeled 
RUE DE LA BOUTEILLE VERTE, or GREEN BOTTLE 
STREET.
Marc stared at it in wonder. He had never heard of the 
place or of anything resembling so odd a name. Undoubtedly 
it had been retitled in some other fashion befitting the 
modern tendency. He checked the listed details and ruffled 
confidently through the master file of street names. It was not 
there. He made another search, careful and protracted, 
through the cabinets. There was nothing. Absolutely nothing.
Once more he examined the card. There was no mistake. 
The date of the last regular street inspection was exactly 
fifteen years, five months and fourteen days ago.
As the awful truth burst upon him, Marc dropped the card 
in horror, then pounced on it again fearfully, glancing over 
his shoulder as he did so.
It was a lost, a forgotten street. For fifteen years and more 
it had existed in the heart of Montreal, not half a mile from 
city hall, and no one had known. It had simply dropped out 
of sight, a stone in water.
  1. Over the main course of the passage, the main focus shifts from

    题型:主旨
    解析:
    故事讲的事Marc是个负责归档城市街道的小公务员,自豪于对这个城市的一切街道了如指掌。
    a.不是主要街道的,而是讲人,选项连主人公都没提到,hard pass
    b.前2/3文章对主人公对街道热爱的个性用正面侧面细节动作等等等等手法描写,最后1/3转折,发现了一条他不知道的街,颠覆了他的世界观,他很抓狂,生活发生了改变…正确
    c.虽中间出现了louis,其实是在侧面衬托Marc的爱街道
    d.易错,确实描述了Marc的内心,但文章前部主旨并非他的想法,却是他的个性;后半部分也不是他如何实践想法的,而是一个突如其来的事件
    2

  2. The imagery in lines2-5 (“city…lanes”) primarily serves to

    题型:作用
    解析:
    描写了Montreal这个城市在Marc脑海中的印象:全城大街小巷虽然可能没去过,但是他全知道
    a. mysterious=神秘 这个城市对于Marc来说了如指掌,文中很自信,没有提及城市神秘
    b. intricacy=错综复杂 脑子里全是复杂琐碎的大街小巷,当然选b
    c. 没提到别人
    d. 易错,乍一看很有道理,但发现文中并没有方向感的意思,也许Marc记得所有名字,但东南西北可能还是分不清
    2

  3. The situation described in paragraph two (lines6-11) is most like

    题型:类比
    解析:Marc ‘simply’只知道街道的存在,却不一定去过’not to say e actually knew’
    a. 一个知道怎么做菜却从没尝过的厨师
    b. 一个通过向客户介绍目的地赚钱的导游
    c. 一个为人民服务整理书籍的图书管理员
    d. 一个感兴趣某个艺术家却从未见过其作品的学生
    1

  4. Which statement best characterizes Marc’s relationship with his job?

    题型:细节题,单纯文意理解
    解析:
    Marc是个很幸运的人….因为他把工作变成了兴趣!所以他与工作的关系是非常幸福美满的…嗯
    a. 他爱他工作的全部!全部!!!
    b. 他是很擅长,但同时也超爱
    c. 他全身心投入工作并且认为工作超重要
    d. 他觉得自己的工作灰常重要
    3

  5. Based on the passage, the other workers in the engineering department view Marc as

    题型:细节题,单纯文意理解
    解析:
    ‘Those aristocrats, the engineers, the inspectors of water mains and the like, all came to him when they wanted some little particular, some detail, in a hurry. They might despise him as a lowly clerk, but they needed him all the same.’ 大家都得来找他,有价值,但又不是那么尊重他,a很明显了
    1

  6. It can be reasonably inferred that Marc and Louis differ primarily because

    题型:细节,寻证
    解析:
    ‘Louis walked away in disgust. “Try telling that to the landlady,” he muttered.’ 有没有感受到一丝功利,很实际地关注Marc知道街道名字的事不能有任何减房价的用处;反衬Marc这种有点obssessed的情况delusional(幻想的,脑子瓦特了)
    2

  7. Which choice provided the best evidence for the answer to the previous question

    题型:寻证
    解析:
    ‘Louis walked away in disgust. “Try telling that to the landlady,” he muttered.’ 同上一题解析
    4

  8. As used in line53, ‘exploring’ most nearly means

    题型:单词
    解析:
    一个东西吸引了Marc的注意,他想仔细一探究竟
    a. 旅游?
    b. 询问?
    c. 检查调查
    d. 评估?
    3

  9. At the end of the passage, the narrator implies that Marc is

    题型:暗示/意图,寻证
    解析:
    这类题需要找近义词或通过作者语气体会
    这里horror一词非常明显与terrified近义,是非常简单的寻证题
    4

  10. Which choice provides the best evidence for the answer to the previous question?

    题型:寻证
    解析:
    同上
    3

  11. lines71-74(‘It was…water’)mainly serve to

    题型:作用
    解析:
    一系列动作描写 ‘awful’ ‘pounce’ ‘fearfully’ ‘glancing over his shoulder’ 动作很夸张,很奇怪有没有读出一丝嘲讽
    a. 强调这个发现的重要性。这个发现除了对于他自己对任何其他人都没有重要性
    b. 阐述主人公奇怪的看法,符合文意
    c. 描述一段旅程。虽然这里可能有hint说他接下来要去探索这条街,但是并未描述,不要想当然
    d. 并没有具体介绍新环境--也就是这条街呀
    2

ACT/SAT分数换算表

ACT总分 新SAT总分
36 1600
35 1590
35 1580
35 1570
35 1560
34 1550
34 1540
34 1530
34 1520
33 1510
33 1500
33 1490
32 1480
32 1470
32 1460
32 1450
31 1440
31 1430
31 1420
30 1410
30 1400
30 1390
29 1380
29 1370
29 1360
29 1350
28 1340
28 1330
28 1320
28 1310
27 1300
27 1290
27 1280
26 1270
26 1260
26 1250
26 1240
25 1230
25 1220
25 1210
25 1200